walau sehebat mne pon kita... walau setinggi mne pon kita belajar... walau besar mne pon kejayaan kita.... tanpa restu dan doa ibubapa kita... cm kehidupan kita tiada keberkatan......

Followers

Para Tetamu

Friday, 16 September 2011

zOuL kAnAk-KaNAk...

Mengimbau Kenangan Lama
budak2 yg lahir pd thn 90an mesti ingat mase skolah rendah dulu: -

kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list,
esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.
salesman susu pon camtu gak.

kat library,
budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je.
bile ade program Nilam,
sebok semua nak pinjam buku.

RMT kat skola mkn x best,
tp yg berduit pon join RMT,
x phm,

pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg,
pastu ade sharpener kat tgh2 die.
main lwn pemadam,
syg nak guna utk padam.
padahal itu fungsi sbnr,
utk padam!

pakai pembaris yg bergerigi,
kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.
cikgu pakai pembaris kuning pjg.
Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.
bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.

time pendidikan seni,
lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh.
ade gak buat anyaman pakai kertas warna,
kolaj la, ape la,

main game 2D.
super contra, super mario, street fighter,
sume tu pakai tape.

jam tgn Boy London jd idaman,
sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

takut BCG
tp lepas inject poyo la pulak,

balik skola beli JoJo
xpon Dendang.
Tora pon best gak.
Beli se mata2 nak mainan,
coklat die x mkn pon.

Kasut berlampu kat tapak,
yg iklan die kat tV bole tembak alien tu,
Siri kartun;
power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban
dan mcm lg.

jgn lupe sume ni
sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni..
asyik ngadap tv n ps..
kite akan sentiasa berubah,
cume asal-usul kite yg permanent. huhu~

ni la baru zaman kita

Aku Dan Sesuatu

Entri kali nie agak syahdu n kejiwangan la pulak an..hahaha....nak buat cmna an...diri aku,aku punya suka lah..


Ramai yg kata aku nie sombong ataupon dlm bahasa ibundanya "POYO".....urmm betol ka??....ye kot...kahkahkah...whatever la apa korang nak kata..mulut org nie bukan boleh tutup pon...lantaklah an..pulun jew la...


Untuk pengetahuan korang sume kalau aku sombong pon  bersebab k...yelah,da org tu sombong ngn aku,aku pon sombong balik la...hanya org yg benar2 kenal aku je tahu yg aku nie jenis org yg cmne...aku pon ingat satu pesanan nie..biar poyo jgn hipokrit ye korang!!!...agak2 koranglah yer mne lebih teruk???..poyo ke hipokrit...mesti pikir berkali2 an...korang je la yg dpt bezakan k...


ha,apa kata kita masok plak bab cintan cintun nie...jom layan jiwang ngan lelaki ini...poyo seyh!!...urm,dulu aku pernah la "fall in love' pon aduinya...tu dia aihh..bahasa mat salleh la katakan..penting jgak english education....so jgn malas menuntut ilmu...eeh,,da melalut da nie...k2...back 2 our topic,CINTA..mmg senang diungkapkan,tp berat seyh nk mengalami nyer..penuh rintangan dan cabaran...dulu aku pernah jatuh cinta...CInta Pertama tuh!!!..tp xbertahan lama...cuma 11 bulan je hubungan kitaorg..ntah lah..sebenarnya aku masih kabur lg dgn jawapannya sebab apa dia xnak teruskn hubungan tu...terkejut n terkuciwa jugak lah time tu...sedih seyh!!!..aku nak dia tahu yg aku syg sgt kt dia...tp nak buat cmna an...perasaan org bukan boleh dipaksa adoinya pon...mungkin disebabkan perangai aku yg suka bermain2 kot suka gelakkan dia bila ada masalah...aku just nk bg dia hepy jer sbb xnk bg dia kusut or sedih ngn masalah dia tu..tp anggapan dia salah kt aku..aku da try k jelaskan sume..tp xberhasil lah...benar kata org cinta pertama kita mmg susah nk lupakan...

so.mnx maaflah kalau aku nie mmg susah nk berkawan atau tegur wanita2 nie kan...susah ckit nk caya..tp aku tau xsume cm2...harap maklum...mne xnyer kesetiaan aku dibalas dgn kekecewaan..time tu mmg frust menonggeng la...bila pikir2 kn balik aku suka tolong mmber aku yg sedang hangat bercinta nie..bile dyorg bergaduh ke xpon ade mslah ke aku mst tolong jernihkn balik apa  yg keruh tu..SEBAB??...satu je..aku xnak lah kawan2 aku rasa cmna yg aku rasa...so,wanita2 yg diluar sana jgn lah suka slahkn pasangan tu...buat2 lh berbincang ea..jgn pikir perasaan sendiri jer ce pikir perasaan bg kaum Adam pulak nie...kitaorg yg lelaki nie pon ade perasaan jugak an..tp da kalau perangai lelaki pon da melampau nak buat cmna an..NO KOMEN!!.

ok2...jiwang2 da abez da...  la nie cter plak pasal kegemaran aku...ape yg aku suke ek??urmmm...kalau waktu lapang tu aku suka dgr lagu2 jiwang..my favourite...cewah!!nie muka je legend ni tp hati ada taman woo...muka comel pe..cewah..(perasan la pulok)..hahaha...bab makanan pulak aku paling suka ayam@pucuk ubi masak cili api n sambal petai..lg sedap kalau mak aku yg masak..berpeuh makan...dok la bwh kipas besar mana pon..peluh tetap kuar nye la..nikmat rezeki ALLAH tu mampu diungkapkan dgn ALHAMDULILLAH...penampilan pulak aku suka jugak bergaya lagak macho nie..yelah,org kn menilai kita lg aspek pemakaian kita.so,kenalah tunjukkan yg terbaik..mne la tau boleh buat manantu..ahaks~~..ceh2 promo meta..hahaha...=)..

oklah kawan2..cukup la untuk entri kali nie..lain kali zul tulis lg yok~...ingat...berkawan biar beribu,berkasih biar satu,bercinta kena ingat pada yg SATU!!!..


~hatiku terkenang di sebalik awan~
begitulah awan nano nano nano nano nano..

Thursday, 15 September 2011

Jaga Diri Hiasi Peribadi Agar Menjadi Umat yg Sejati





As Salam semua kpd pembaca....
agak lama juge aku x update aku nye blog nie...
adalah hampir sebulan...

urmmm...ape nak aku citer kali ini adalah tentang "TANGGUNGJAWAB"...
sebenarnya xtau nak citer apa,tp terlintas plak kt kepala otak tntg tu....
lgpon aku bukan suke sgt nk tulis panjang2 nie...da bosan tulis je lar..
boleh lah jugak dikatakan sebagai luahan hati dari sorang laki ini...

so,berbalik pd topik utama aku tu...
ape yg aku katakan nie mungkin gak lah ada kena mengena ngan korang sume ..

kita hidop atas muka bumi nie byk tanggungjawab yg perlu kita pikul...
yelah sebagai khalifah di atas muka bumi ini,kita kenalah jalankn amanah yg dah diberikan pd kita
untuk memakmurkan alam ini...
kita semua adalah pemimpin
lakukan suruhan dan meninggalkan larangan_NYA

x lupa juga tanggungjawab kita pd kedua ibu bapa kita tu...
byk kn jasa mereka pd kita..bukan boleh balas ngn wang ringgit pon...
cuma balas ngn kasih syg kita sudah memadai...
xperlu keluar titik peluh pon....
senangkan??..tp ramai juga xley lakukan...

diri sendiri juga lupa...tanggungjawab kita adalah belajar dari kehidupan...
amek sebanyak mungkin pengalaman..
buang yg keruh amek yg jernih...
segala yg buruk boleh dijadikan teladan...

ok2...bab nie yg aku paling suka tentang "couple"...atau dlm melayu nye "kapel"...
kdg2 aku menyampah juga pasangan ala2 romantis gitu an...
time bercinta mmg xingat dunia la...time bergaduh tau plak nak ungkit itu ini..
mula lah ungkit janji2 yg dulu...time berjanji dulu xpikir...
tp pernah kita pikir janji kita pada YANG ESA...
kalimah syahadah itu janji kita...
tp sejauhmana kita tunaikan janji kita tu...
yup....tepuk dada tanya iman...
bak kata Nabil "Raja Lawak" tu lah ...lu pikirlah sendiri.......

ok2 lah rasanya itu je kot ..malas nk luahkan byk2..kan ada plak org yg sakit hati..time tu mula lah maki-hamun..xnak sebab aku dyorang dpt dosa plak an..aku pon cm2 gak...so,apa yg aku td pon aku ingatkan diri aku jugak...harap boleh lah jumpa di lain waktu n blog yg same nie ek...ingat pesanan dari laki ini ye jgn lupa ~TANGGUNGJAWAB~...
tanggung di dunia
jawab di akhirat
~wasalam~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...